Marchewka & Groszek gotują: blog dwójki amatorów kulinariów

Marchewka i Groszek to my: ona gotuje, on prowadzi firmę gastronomiczną

Szukamy dobrego sprzętu gastronomicznego do budki z lodami

Posted by : | Luty 26, 2014

Sezon letni tuz za rogiem, a my właśnie wpadliśmy na genialny pomysł zarobienia na turystach? To super, ale mamy dla ciebie złą informację. Jeśli naprawdę marzysz o zarobieniu na sprzedaży, dajmy na to lodów, będziesz musiał zainwestować w przyczepę oraz dobry sprzęt gastronomiczny . Bez tego nie masz nawet jak myśleć o wysokich zarobkach.

Zakładam oczywiście, że już posiadasz obraną miejscówkę i opłaciłeś wszelakiego rodzaju opłaty z tym związane. stajesz zatem przed wyborem, czy płacić za wynajem pomieszczenia (na przykład w kurorcie nadmorskim w centrum miasta) albo zakupić/wypożyczyć przyczepę gastronomiczną.

stockvault-ice-cream-candy119595

Generalnie decyzja zależy od kosztów obu rozwiązań oraz tego, na jak długo chcesz prowadzić biznes. Jeśli decydujesz się na coroczne otwieranie przybytku, w takim może warto rozważyć podnajęcie lokalu wyposażony już w sprzęt gastronomiczny ? Z drugiej strony towar zawsze najlepiej schodził najbliżej ruchliwych miejsc, zwłaszcza przy plaży. A tam przecież budynkiem nie wjedziesz.

Transport

Wiele firm dostarczających wyposażenie gastronomiczne zna lub sama oferuje zakup przyczep przygotowanych pod sprzęt gastronomiczny. Jedyną kwestią, jaka nam pozostaje, jest przetransportowanie wszystkiego na miejsce.
Może to mało odkrywcze, ale to lodówka jest gwoździem każdej lodziarni. I nie mówimy tutaj o takiej, jaką możecie znaleźć w swojej kuchni. Lodówki przemysłowe posiadają o wiele większą wydajność oraz przestrzeń chłodniczą. Bez tego taki sprzęt gastronomiczny byłby raptem żartem wśród kucharzy .

Poza tym lodówka przemysłowa podlega kontroli inspektora sanepidu, który zawsze może wpaść z niezapowiedzianą kontrolą. Dlatego drugim elementem, jaki powinniśmy zawrzeć w naszej budce z lodami, jest system czyszczenia sprzętu gastronomicznego . Mycie detergentami, wyparzanie naczyń i zabijanie bakterii lampą ultrafioletową to tylko jedne z kilku metod radzenia sobie z problemem higieny miejsca pracy początkującego gastronoma.
Skoro masz już przygotowane chociaż podstawowe zaplecze, nadszedł czas zakupu poszczególnych smaków lodów. Pamiętaj tylko, aby producent dostarczał ci opakowania w samochodzie z chłodnią. No, chyba że lubisz karmić swoich klientów salmonellą.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>