Marchewka & Groszek gotują: blog dwójki amatorów kulinariów

Marchewka i Groszek to my: ona gotuje, on prowadzi firmę gastronomiczną

Jakość urządzeń gastronomicznych

Posted by : | Luty 2, 2014

Każdy szanujący się lokal lub restauracja, posiadająca w swoim menu żywność nie może pozwolić sobie na stosowanie zwyczajnych przyrządów w swojej kuchni. Wiąże się to również z kwestiami ekonomicznymi i opłacalnością korzystania z takiego sprzętu. Dlatego dla lokali oferowane są specjalne urządzenia gastronomiczne, posiadające wyższy standard oraz wytrzymałość.

pelna-zmywarka

Lepszej jakości urządzenia dla gastronomii przesądzają nie tylko o prestiżowej pozycji danego lokalu, ale także (co ważne jest głównie z punktu widzenia potencjalnego klienta) o jakości przygotowywanych potraw. Jedną z najważniejszych zalet stosowania markowego sprzętu gastronomicznego jest jego wytrzymałość – odporność na uderzenia, zarysowania oraz wszelkiego rodzaju zabrudzenia. Nawet w przypadku ciężkiego zabrudzenia takiego urządzenia istnieje prosty sposób by łatwo i szybko go wyczyścić. Dzieje się tak ze względu na dobrą jakość stali stosowaną przy produkcji pieców, piekarników, kotłów i innych sprzętów.

Dodatkowe zalety

Kolejną ważną zaletą odpowiedniego sprzętu gastronomicznego jest odporność na ekstremalne temperatury. Oczywiście, każdy sprzęt powinien posiadać taką cechę, jednak różnica w przypadku droższych urządzeń polega na długości eksploatacji danego produktu bez konieczności naprawy lub wymiany go po określonym czasie. Szczególną uwagę należy zwrócić na tą cechę w przypadku prowadzenia restauracji, w której większość dań przygotowywanych jest „na ogniu”.

Miłośnicy tańszych rozwiązań lub właściciele mniejszych knajp lub restauracji z pewnością znajdą także coś dla siebie spośród ofert wielu producentów urządzeń gastronomicznych, jednak przy zakupie warto przypomnieć sobie kilka porad zaprezentowanych w tym artykule i zwrócić uwagę na opisane cechy. Często wiązać się to będzie z uniknięciem dodatkowych opłat, poniesionych z tytułu naprawy lub wymiany sprzętu – co także doprowadzić może do kilkudniowej przerwy w prowadzeniu biznesu, a tego z pewnością nie chciałby żaden właściciel!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Jakość urządzeń gastronomicznych, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>