Marchewka & Groszek gotują: blog dwójki amatorów kulinariów

Marchewka i Groszek to my: ona gotuje, on prowadzi firmę gastronomiczną

Orientalny gyros na wyciągnięcie ręki

Posted by : | Marzec 15, 2014

Od wieków polska kuchnia opiera się na stereotypie bycia ciężką, tłustą i bogatą w mięso. W dużym stopniu tak rzeczywiście jest, szczególnie z racji tego, ze niechętnie eksperymentowaliśmy, a uzupełnieniem wszystkich potraw były tylko i wyłącznie pieprz i sól. Te czasy na szczęście już się kończą i coraz chętniej otwieramy się na świat, korzystając z jego smaków, przypraw i przepisów. Teraz wystarczy jeden wypad do marketu i już mamy przed sobą ogromnie bogaty wybór możliwości. Nie jest to rzecz wcale osobliwa tylko w tej chwili czysto standardowa.

Bogactwo i różnorodność

Na pólkach sklepowych bez problemu odnaleźć możemy dziesiątki różnorodnych przypraw, które z pewnością nadadzą każdemu tradycyjnemu daniu nowego charakteru i sprawią, że z większą przyjemnością przystąpimy do kolejnego posiłku. Warto zacząć od rzeczy nam w miarę dobrze znanych. Mamy tu na myśli takie rzeczy jak choćby przyprawa do gyrosa. Ta przyprawa jest znana z kebabów, których próbował praktycznie każdy. Taka przyprawa może wydawać się na pierwszy rzut oka czymś niewinnym, ale może zmienić kompletnie charakter potrawy i efekty końcowe.

gyros-na-tortilli

Wprowadzanie obcych elementów do rodzimych przepisów nazywa się łamaniem przepisów i trzeba jasno powiedzieć, że nie jest to coś negatywnego. Wręcz przeciwnie jest to działanie ze wszech miar pozytywne i bardzo sensowne.W ten sposób kuchnia danego kraju się rozwija i inkorporuje nowe wpływy. To powoduje że staje się też bardziej otwarta dla innych osób spoza zamkniętego kręgu.

Jeśli mówimy o przyprawach i ich roli w kuchni to nie wolno zapominać że są one zdrowe. Przyprawy często posiadają wiele leczniczych właściwości i pozytywnie wpływają na nasze organizmy, to stanie się tak tylko wtedy, jeśli będziemy stosowali je z umiarem. W innym przypadkach mogą nam nawet zaszkodzić, a już z pewnością popsują smak danej potrawy, zamiast sprawić, że zrobi ona wrażenie na naszych bliskich, czy gościach. Satysfakcja z pewnością będzie ogromna. Musimy jednak odpowiednio wszystko spreparować tak, aby na końcu uzyskać tak zwany złoty środek.

Więcej informacji na temat przypraw Kotanyi znajdziesz na stronie http://pl.kotanyi.com/asortyment/rodzaje-opakowan/packaging-detail-pl/product-category/kuchnia-etniczna/product/mieszanka-przypraw-do-gyros-1/.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>