Marchewka & Groszek gotują: blog dwójki amatorów kulinariów

Marchewka i Groszek to my: ona gotuje, on prowadzi firmę gastronomiczną

Nowoczesne podejście do smaków

Posted by : | Marzec 13, 2014

Dzisiejszy świat ukazuje nam jak wiele zmian kształtuje nasze spojrzenie na upodobania zamiłowania, elementy, które sprawiają nam radość. Jedzenie dla wielu z nas jest już nie tylko czynnikiem pozwalającym na przetrwanie, ale pasją, odskocznią, wyzwaniem podejmowanym w codziennym świecie, przyprawa.

Każdy z nas ma okazję do zapoznawania się ze światowymi kuchniami

Kto obecnie nie próbował specjałów kuchni włoskiej, greckiej, hinduskiej, azjatyckiej? Pojawia się wiele restauracji, szkół gotowania, kursów, programów telewizyjnych. Internet zaskakuje wielu z nas możliwościami pomysłami, stronami o gotowaniu zarówno dla tych już bardziej wprawionych w bojach jak i początkujących kucharzy. Szczególnym jednak elementem jest przyprawa, odpowiednie doprawienie poszczególnych elementów, nadanie nie tylko ferajny barw, ale i odpowiedniego smaku, dzięki czemu wyprawa w nieznane zamienia się w sztukę tworzenia, kreowania, budowania smaku, którym możemy się zachwycać.Dlaczego gotowanie dla jednych z nas jest wyzwaniem dla innych przykra koniecznością?

kolorowe-przyprawy

Różnica polega na nastawieniu, pojawiają się osoby, które właśnie stojąc przy garnkach, uwijając się i doprawiając odkrywa swoje miejsce, powołanie, które pozwala na wyrażanie samego siebie, ta druga grupa ludzi zmuszona jest do żywienia siebie, rodziny, co nie do końca sprawia przyjemność, jednak jest przymusem w pewien sposób odgórnym. Odpowiednia przyprawa, gotowanie i smakowanie świata jest niczym sztuka, każda ma swoje wytyczne, jednak artysta musi umieć je naginać w taki sposób, aby to właśnie samego siebie, swój kunszt i precyzje podkreślić.

Gotowanie z przyjemnością jest niezwykłym przeżyciem, którego nie doświadcza nigdy Ci, którzy nie odkryją w sobie talentu kulinarnego. W takim przypadku, ani szkoły kucharskie, kursy, książki, internetowe poradniki, czy lekcje z mamami czy babciami nic nie zmienią. Kuchnia aby była niezwykła musi oddawać nas samych, talent odkrywany podobnie jak wiele innych wokalnych, pisarskich, malarskich także kulinarnych. Warto o tym pamiętać!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>