Marchewka & Groszek gotują: blog dwójki amatorów kulinariów

Marchewka i Groszek to my: ona gotuje, on prowadzi firmę gastronomiczną

Gotowe mięso na grilla a samodzielnie przyprawiane

Posted by : | Marzec 19, 2014

Organizując grilla przeważnie mamy do wyboru dwa rozwiązania. Albo kupić mięso typu karkówka czy boczek już gotowe w marynacie, albo też wybrać po prostu samo mięso i dopiero samodzielnie je przyprawić. Jeżeli ktoś kompletnie nie ma na nic czasu, to przeważnie decyduje się na gotowe, ale najczęściej chyba lepiej jest samodzielnie przyprawić. Obecnie przyprawy do grilla to numer jeden wśród przypraw w okresie letnim, dlatego znalezienie dla siebie odpowiedniej na pewno nie jest żadnym problemem.

Dlaczego samodzielnie

Zdecydowana większość decyduje się na samodzielne przyprawienie świeżo kupionego mięsa. Nie wszyscy wiedzą dlaczego, ale to bardzo proste. Na pewno jest to mięso świeże to po pierwsze i co wydaje się przede wszystkim najważniejsze. Druga sprawa to niewątpliwie to, że przecież wcale nie wiadomo czym to mięso zostało przyprawione. A samodzielne przyprawianie tę wiedzę gwarantuje.

grillowany-kurczak

Wówczas wiadomo jakie przyprawy się kupuje i jakie się do tego celu używa. Niektórzy też mają dość bujną wyobraźnię, przez co myślą, że ktoś kto to mięso przyprawiał miał brudne ręce, że może to mięso było już zepsute, a w przyprawach tego nie czuć. Tak czy inaczej zdecydowanie wolą wykonać tę czynność samodzielnie.Nie ma nic złego w samodzielnym przyprawianiu.

Oczywiście to zajmuje trochę czasu, a często trzeba jeszcze to mięso pozostawić na trochę w lodówce, ale dzięki temu może być naprawdę smaczne. Zabierając się za daną czynność, można przynajmniej przyprawić je według własnego uznania, smaku i upodobań. Dla niektórych gotowe mięso jest za słone, za bardzo przyprawione, albo nie pasuje im coś jeszcze. Dlatego samodzielne przyprawienie będzie zdecydowanie lepsze pod wieloma względami. Ponieważ dziś dostępne są tak bardzo różne przyprawy stworzone z myślą o danym celu, to nawet nie ma sensu kupować gotowych mięs na grilla. Świeże to zawsze świeże. A często przyprawy dostępne w opakowaniach i to w każdym sklepie, są zdecydowanie lepsze od tych, które zostały użyte do przyprawienia w hurtowych ilościach.

 

Informacje zawarte we wpisie pochodzą ze strony http://pl.kotanyi.com/asortyment/rodzaje-produktow/product-detail-pl/product-category/grille/.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>