Marchewka & Groszek gotują: blog dwójki amatorów kulinariów

Marchewka i Groszek to my: ona gotuje, on prowadzi firmę gastronomiczną

Cydr – ekologicznie

Posted by : | Lipiec 20, 2015

Myśląc o orzeźwiającym napoju z lekką nutką alkoholowym – takim, który umili na przykład wakacyjne wieczory, watro z całą pewnością rozważyć cydr, ponieważ to ten właśnie trunek zdaje się być najlepszym jakościowo pod każdym względem. Ale jeśli szukamy cydru, który nie zawiedzie nas zarówno składem jak i smakiem, z całą pewnością dobrym pomysłem będzie postawienie na jeden z napojów bardziej ekologicznych, jak na przykład na dobroński cydr. A to dlatego, że tego typu trunki powstają niemal z namaszczeniem, a efekty są po prostu niezwykłe.

Ekologiczne jabłka

Podstawą dla cydru, jak doskonale wiemy, są oczywiście jabłka. To one fermentują i dają tak fajny, orzeźwiający smak, którego długo nie można zapomnieć. Ale trzeba przy tym również pamiętać, że jabłko jabłku nierówne. Te najlepsze – na przykład te, które wykorzystuje się produkując dobroński cydr pochodzą z upraw ekologicznych.

Co to oznacza, że sady są ekologiczne?

To bardzo proste – są one położone na czystych i nieskażonych ekologicznie terenach – z dala od fabryk czy też zgiełku miast i ich zanieczyszczeń. A poza tym, jabłonie są hodowane niechemicznie, a więc bez używania jakichkolwiek nienaturalnych nawozów czy środków do opryskiwania. To od hodowcy wymaga więcej pracy, ale paca ta się opłaca, ponieważ smak takiego właśnie cydru jest nieporównywalny z żadnym innym.

Tradycyjna produkcjadobroński_cydr19

Tym, co jest równie ważne w naturalnych i ekologicznych cydrach jest oczywiście sposób, w jaki one powstają. I tu przyznać trzeba, że najważniejsze jest niestosowanie sztucznych katalizatorów fermentacji, a także aromatów, które wzbogacałyby smak.

Najlepsi producenci umieją wydobyć doskonały aromat bez uciekania się do tanich sztuczek. I właśnie dlatego cydry takie, jak dobroński sprzedają się dzisiaj tak dobrze – każdy bowiem umie docenić dobre jakościowo produkty – takie, których picie daje wiele satysfakcji i radości i pozostawia niejako z uczuciem spełnienia. Dlatego też właśnie, wybierając cydr, warto przyjrzeć się dobrze temu, z czego i jak on powstaje, bo to dobry wskaźnik jakości.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>