Marchewka & Groszek gotują: blog dwójki amatorów kulinariów

Marchewka i Groszek to my: ona gotuje, on prowadzi firmę gastronomiczną

Wariancje na temat caprese

Posted by : | Lipiec 27, 2013

Sałatka caprese to jedna z bardziej znanych włoskich potraw, jaka w ostatnich latach zawędrowała do naszego kraju. Polacy kochają pożyczać różne smaki, a włoskie potrawy mają tę zaletę, że są proste w przygotowaniu i zarazem smaczne. Poza spaghetti w klasycznej formie przyrządzanej na kilka podstawowych sposobów, w polskiej kuchni zagościły też makarony w innej formie.

Wiele osób wprowadziło do codziennego menu typowo włoską lasagne, która nawet pojawiła się w sprzedaży, jako jeden z produktów znanej firmy specjalizującej się w makaronach. Na niezbyt długiej liście włoskich potraw znalazły się też pomidory z mozarellą, czyli słynna sałatka ze słonecznej wyspy Capri. Oczywiście naturalny przepis pochodzący z Kampanii wymaga konkretnych składników, dzięki którym danie ma taki, a nie inny smak, ale polska mentalność zawsze skłania do poprawiania i zmieniania oryginalnych przepisów, dzięki czemu powstają różne odmiany znanego dania, które w zasadzie nie powinny już nazywać się caprese.

Odkryj przysmak włoskich stołów na:

http://www.galbani.pl/recipes/caprese_salad_with_pesto.html

Genialne smak mozzarelli i pomidorów

Jedną z ważniejszych modyfikacji jest dodawanie octu balsamicznego. Mozarella i pomidory to produkty o określonym smaku, który wzajemnie się uzupełnia. Dodatek ostrej przyprawy sprawia, że zatraca się naturalny aromat tych składników, a w potrawie dominuje nuta octu. Inną wariancją bywa zastępowanie tradycyjnego sera wersją odtłuszczoną. Mania na potrawy niskokaloryczne sprawia, że pozbawia się składników ich naturalnych wartości smakowych.

Pomidory z mozarellą nie są żadną bombą kaloryczną nawet w wersji tradycyjnej, a odchudzenie o kilka kalorii niewiele zmieni w diecie, natomiast o wiele zuboży walory smakowe. Jeśli caprese, to tylko w naturalnej postaci. Mozarella i pomidory są też podawane w nieco innej formie, w postaci koreczków z koktajlowych pomidorków z kawałkiem sera w środku. Jest to może nieco inna, bardziej dekoracyjna i praktyczniejsza forma, ale z pewnością smakowo nie odbiega od klasycznej sałatki caprese, pod warunkiem wykorzystania oryginalnego sera i dobrych gatunkowo pomidorków. Ważny jest też dodatek świeżej bazylii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Tagi: , , , ,

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>